مدیریت تولید محتوا برای وبسایت به عنوان یکی از چالشهای اساسی در دنیای پر رقیب محتوا مطرح است. بهترین تقویم تولید محتوا، یک راهنمای قدرتمند برای تیمهای بازاریابی و محتواست که به آنها کمک میکند تا محتوای خود را برنامهریزی کنند، سازماندهی کنند و به تاریخها و اهداف خود پایبند بمانند.
آیا تا به حال سردرگمیهایی در مدیریت تولید محتوای وبسایت خود داشتهاید؟ آیا به دنبال یک سیستم موثر برای ایجاد و منتشر کردن محتوا به منظور جذب ترافیک و تعامل با مخاطبان هستید؟
با ما همراه شوید تا مهمترین نکات را درباره چگونگی تهیه یک برنامه فوقالعاده برای تولید محتوای سایت به شما آموزش دهیم؛ همچنین نکاتی خواندنی برای تولید محتوای سئو محور به شما ارائه خواهیم داد.
سرفصل مطالب
تولید محتوا برای سایت فروشگاهی یا خبری چیست؟
تولید محتوا برای یک وبسایت، یکی از مهمترین ابزارهای بازاریابی و کسب درآمد است. وقتی از تولید محتوا حرف میزنیم، منظور ما ایجاد و ارائه محتوای متنی، تصویری، صوتی یا ویدئویی جهت جذب و تعامل با مخاطبین و بازدیدکنندگان خواهد بود. تولید محتوا شامل موارد زیر است:
۱. محتوای متنی: محتواهای متنی شامل این موارد هستند: پست های خبری و اطلاع رسانی برای سایت های خبری، پستهای وبلاگ؛ صفحات معرفی محصولات یا خدمات برای سایت فروشگاهی؛ راهنماها؛ گزارشها و… . محتوای متنی برای انتقال اطلاعات به صورت جامع به کار میروند.
۲. تصاویر و گرافیکها: تصاویر و گرافیکها برای انتقال سریع اطلاعات و احساسات به کار گرفته میشوند و نقش بسیار مهمی در جذب توجه مخاطبان دارند.
۳. صوت و ویدئو: این دسته از محتواها شامل پادکستها، ویدئوهای آموزشی، معرفی محصولات، تبلیغات و سایر برنامههای چندرسانهای هستند. محتواهای صوتی و ویدئویی نیز نقشی مهم در جذب مخاطبان جدید ایفا خواهند کرد.
۴. محتوای شبکههای اجتماعی: شبکههای اجتماعی نظیر توییتر، اینستاگرام، تلگرام و…، نقشی خیرهکننده در معرفی برند و محصولات به مشتریان جدید دارند و تولید محتوا در این رسانهها، بخش مهمی از تولید محتوا برای وبسایت را در بر میگیرد.
برای داشتن یک کسبوکار اینترنتی موفق، لازم است در همه دستههای گفتهشده محتوا تولید کنید و البته تولید محتوای سئو محور داشته باشید. اما تولید محتوا کردن در همه دستههای بالا کاری سخت است؛ بنابراین پیش از آنکه شروع به تولید محتوا کنید، لازم است برای این کار برنامه بریزید و یک پلن، یا همان تقویم محتوایی تهیه کنید. با این کار میتوانید بدون هدررفت پول و زمان، درآمد خود را بالا ببرید.
چگونه پلن تولید محتوا تدوین کنیم؟
برای آنکه بتوانید یک برنامه عالی برای تولید محتوای سایت خود داشته باشید، نیاز دارید 9 گام بردارید:
۱. تعیین استراتژی
۲. تعیین جامعه هدف
۳. تعیین بودجه
۴. تعیین کلمات کلیدی هدف
۵. ابزار ساخت تقویم
۶. تدوین تقویم محتوا
۷. تولید محتوا
۸. بهینهسازی محتوا
9. آپدیت محتواهای قدیمی
در ادامه این گامها را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید!
گام اول: هدف و هویت محتوای خود را تعیین کنید
برخی از مطالبی که در ادامه خواهید خواند، با مفاهیم مرتبط با بازاریابی محتوایی پیوند تنگاتنگی دارند و لازم است شما در این زمینه نیز اطلاعات لازم را کسب کنید؛ در این زمینه به شما پیشنهاد میکنیم ابتدا نگاهی به مقاله آشنایی با بازاریابی محتوا داشته باشید.
در این گام باید تعیین کنید که محتوا با چه هدفی ایجاد میشود و چه نقشی در استراتژی ارتباطی سازمان دارد؛ همچنین، باید تعریف شود که محتوا چه موضوعاتی و چه حجم از مطالب را پوشش میدهد.
گام دوم: مخاطب خود را بشناسید
شما باید به طور دقیق بدانید که با کدام قشر از افراد سروکار دارید و دقیقا برای چه کسانی تولید محتوا میکنید. تنها آن دسته از محتواها میتوانند بازخورد مناسب دریافت کنند که برای انسانهای واقعی و برای برطرف کردن یک نیاز واقعی تولید شده باشند.
این گام در زبان دیجیتال مارکتینگ، «طراحی پرسونای مخاطبان» نامیده میشود. طراحی پرسونای مخاطبان گامی فوقالعاده مهم در تعیین استراتژی محتواست و به هیچ عنوان نباید از آن چشمپوشی کنید.
در طراحی پرسونای مخاطبان، شما باید اطلاعات زیادی را کشف کنید تا توانایی ایجاد محتوا و استراتژیهای محتوایی مؤثر داشته باشید. اطلاعاتی که باید جمعآوری و تحلیل کنید عبارتند از:
۱. اطلاعات دموگرافیکی؛ شامل سن، جنسیت و مکان.
۲. اطلاعات تحصیلی و شغلی؛ شامل تحصیلات و شغل.
۳. اهداف و مسائل؛ شامل اهداف و مسائلی که مخاطبان شما در زمینههای مرتبط با کسبوکارتان دارند.
۴. رفتار و ترجیحات؛ شامل ترجیحات مصرف محتوا (اینکه مخاطبان چه نوع محتوا را ترجیح میدهند: متن، ویدئو یا تصویر؛ و اینکه کجا معمولاً این محتواها را مصرف میکنند: وبسایت یا رسانههای اجتماعی) و رفتارهای آنلاین مخاطبان.
۵. نیازها و ترسها.
۶. اهداف ارتباطی و تعاملی: شامل ارتباطات مخاطبان با برند و نقاط تماس مشتریان جدید با کسبوکار شما.
گام سوم: میزان بودجه خود را مشخص کنید
بسیار مهم است که بدانید در هر ماه تا چه میزان میتوانید برای تولید محتوای وبسایت خود هزینه کنید. در واقع لازم است شما پیش از شروع به کار و حتی پیش از تدوین تقویم محتوا، بدانید چه میزان بودجه دارید و میخواهید چگونه بودجه خود را تقسیم کنید.
اگر پرسونای مخاطبان خود را به خوبی طراحی کرده باشید، خواهید دانست که کدام دسته از محتواها (متنی، صوتی یا تصویری، محتوای رسانههای اجتماعی و…) برای شما خروجی بهتری خواهد داشت. بنابراین پیش از آنکه به سراغ تدوین نهایی تقویم تولید محتوای سایت خود بروید، منابع بودجهتان را مشخص کنید و بر اساس آن، گامهای بعدی را بردارید.
گام چهارم: تحقیق کلمات کلیدی انجام دهید
اولین پیششرط برای تولید محتوای سئو محور موفق، انجام دادن تحقیق کلمات کلیدی است؛ به صورت دقیق و باحوصله زیاد. این کار به شما امکان میدهد بهترین موضوعات را برای تولید محتوا کشف کنید و بدانید کدام دسته از موضوعات میتوانند بیشترین مخاطب را به سوی شما سوق دهند. در واقع این کار به شما امکان میدهد بدون پرداخت هیچگونه هزینه برای تبلیغات در موتورهای جستوجو، مخاطبان بسیار زیادی را به وبسایت خود هدایت کنید.
یک نکته مهم را در این گام در نظر داشته باشید: از تحلیل رقبای خود غافل نشوید! بهترین معلمان شما در انتخاب کلمه کلیدی مناسب، رقبایتان هستند. عملکرد آنها را بررسی کنید، میزان بازخورد هریک از کلمات کلیدی در وبسایت رقیب را دنبال کنید و بدین ترتیب نقاط قوت و ضعف آنها را بشناسید. بدین ترتیب میتوانید بهترین موضوعات را برای تولید محتوا کشف کنید.
گام پنجم: نقشه تولید محتوا ترسیم کنید و زمانبندی انجام دهید
در این مرحله بالاخره به تدوین نهایی تقویم محتوایی یا همان پلن محتوا میرسیم. اگر تمام گامهای گفتهشده را انجام داده باشید، تا به اینجای کار موفق شدهاید:
۱. هدف و هویت محتوای خود را تعیین کنید
۲. مخاطب خود و نیازهای آن را را بشناسید
۳. میزان بودجه را به طور دقیق مشخص کنید
۴. یک لیست کامل از بهترین موضوعات و بهترین کلمات کلیدی مرتبط با برند خود بسازید.
هماکنون نوبت آن رسیده تا بر اساس اطلاعاتی که پیشتر جمعآوری کردهاید، یک نقشه محتوایی تهیه کنید که در آن به طور دقیق تمامی انواع محتواهای متنی، تصاویر و گرافیکها، محتواهای صوتی و ویدئویی و همچنین محتوای شبکههای اجتماعی پوشش داده شدهاند.
گام ششم: ابزار ساخت تقویم محتوایی
ابزارهای متعددی برای ساخت تقویم وجود دارد اما راحت ترین و کم هزینه ترین آنها نرم افزار اکسل است. ابزارهایی گوگل مانند گوگل شیت (google sheets) و تقویم گوگل (google calendar) هم دردسترس و هم رایگان هستند دیگر ابزارها ممکن است تخصصی (مانند ترلو Terllo) یا پولی باشند اما در نهایت نتیجه مهم است.
گام هفتم: بر اساس ترتیب نقشه محتوا، تولید محتوا کنید
اگر تیمهای مختلفی دارید، لازم است پس از تدوین تقویم محتوایی اصلی، تقویمهایی کوچکتر بر اساس وظایف هر گروه طراحی کنید. به عبارت دیگر، لازم است موضوعات کلی ذکرشده در تقویم اصلی، به صورت وظیفههای کوچکتر به تیمها و کارمندهای مختلف ارائه شوند؛ در این صورت میتوان انتظار دریافت بهترین خروجی از تولید محتوا را داشت.
گام هشتم: محتوای خود را بر اساس اصول سئو بهینهسازی کنید
شما لازم است پیش از انتشار محتواهای خود آنها را بازبینی کرده و بر اساس اصول سئو بهینهسازی کنید. مواردی که باید در این مرحله در نظر داشته باشید عبارتاند از:
۱. کلمات کلیدی؛
۲. عنوان جذاب محتوا؛
۳. متا عنوان و توضیحات (Meta Title & Meta Description)؛
۴. ساختار استاندارد متن؛
۵. ارتباطدهی محتواهای داخل سایت با لینکدهی؛
۶. کیفیت مناسب محتوا؛
۷. بهینهسازی تصاویر و اضافه کردن تگهای Alt ؛
۸. نشانهگذاری Schema.
گام نهم: محتواهای قدیمی را آپدیت کنید
آپدیت محتواهای قدیمی به همان اندازه اهمیت دارد که تولید کردن محتواهای جدید! شما میتوانید محتواهایی که به اندازه کافی موفق نبودهاند را با ارائه یک آپدیت جدید به مقالهای جذاب برای مخاطبان تبدیل کنید. همچنین میتوانید محتواهای پرطرفدار قدیمی خود را بهبود دهید و بدین ترتیب آنها را به رتبه یک گوگل نزدیک کنید!
جمعبندی
در این مقاله همهچیز را درباره چگونگی برنامهریزی تولید محتوای سایت بررسی کردیم و مهمترین نکات را درباره تولید محتوای سئو محور ارائه دادیم. اما آیا نکته مهمی در نظر دارید که در این مقاله بیان نشده است؟ آن را کامنت کنید و تجربههای جذاب خود را با ما به اشتراک بگذارید! از همراهی شما متشکریم.