با توجه به تغییرات به وجود آمده در کسب و کار ها و نحوهٔ خرید مشتریان، امروزه بازاریابی نیز از شکل سنتی خود که در گذشته بسیار مورد استفاده قرار می گرفت و کارآمد بود، فاصله گرفته و اصول خاصی پیدا کرده است. به عبارت دیگر در دنیای مدرن با توجه به وجود اینترنت و پلتفرم های مختلف، فروش سنتی چندان رضایت بخش نیست.
بنابراین برای حفظ و ارتقاء کسب و کار خود باید به روش های جدید از جمله بازاریابی b2c روی آورد. برای آشنایی با این مدل بازاریابی پیشنهاد می کنیم تا انتهای مقاله را با دقت مطالعه کنید.
سرفصل مطالب
بازاریابی b2c چیست؟
b2c مخفف کلمهٔ انگلیسی (Business-to-consumer) است و در فارسی به معنای ارتباط مستقیم شرکت (کسب و کار) با مشتری (مصرف کننده) است. این نوع بازاریابی به تاکتیک ها و استراتژی هایی اشاره دارد که در آن یک شرکت محصولات و خدمات خود را برای افراد یا به عبارتی دیگر مشتریان مختلف، تبلیغ می کند. در این روش شرکت ها به صورت مستقیم با مصرف کننده ارتباط برقرار می کنند و محصولات مورد نیاز برای زندگی روزمره را به آن ها معرفی می کنند.
تفاوت بین بازاریابی b2c و b2b
به زبان ساده، شرکت های b2c سعی می کنند به صورت مستقیم با مصرف کننده ارتباط برقرار کنند و محصولات خود را به آن ها بفروشند. خرده فروش ها نمونه های بارز استفاده کنندگان از بازاریابی b2c هستند.
در بازاریابی b2b شرکت یا تولید کننده، محصول خود را به مشاغل و کسب و کار های دیگر می فروشند و به صورت مستقیم با مصرف کنندهٔ نهایی ارتباط ندارند مانند شرکت های تولید کنندهٔ مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی که عموماً با توزیع کننده ها و عمده فروش ها، در ارتباط هستند.
برخی از مهم ترین تمایز های بین بازاریابی b2b و b2c به فرآیند خرید و فروش، تصمیم گیرندگان درگیر در خرید و فروش و هزینهٔ خرید محصول مربوط می شود.
از آنجایی که مصرف کننده ها همیشه به دنبال رفع نیاز خود هستند، معمولاً معاملات b2c سریع تر انجام می شود. آن ها عموماً کالا یا خدمات را بر اساس نیاز فوری خود جست و جو می کنند و در مدت زمان کوتاهی خرید خود را انجام می دهند. در این حالت، بازاریابان b2c ممکن است فرصت کمی برای تأثیر گذاری بر رفتار مصرف کننده داشته باشند. به همین دلیل کمپین های موفق b2c به کمپین هایی گفته می شود که بتواند واکنش ها یا پاسخ های احساسی مشتری را تحریک کنند. در حالی که کمپین های b2b بر ایجاد ارزش تمرکز دارند. درک این تفاوت ها و ایجاد تغییرات مناسب در استراتژی بازاریابی b2c، می تواند نتایج قابل قبولی به همراه داشته باشد.
تفاوت دیگر بین این دو سبک بازاریابی این است که کسب و کار هایی که بر b2c تمرکز می کنند، از نزدیک شاهد عادات و نیاز مشتری خود هستند و می توانند رقبای خود را نیز زیر نظر داشته باشند.
آشنایی با این چالش ها و درک چگونگی ساکت کردن سر و صدا ها می تواند موجب موفقیت روز افزون در کسب و کار شما شود.
بزرگ ترین چالش های بازاریابی b2c
دنیای بازاریابی مبتنی بر مصرف کننده یا همان بازاریابی b2c، با سرعت خیره کننده ای در حال پیشرفت است. با وجود پیشرفت های بسیار، این سبک بازاریابی همچنان با چالش های متعددی روبروست که مهم ترین آن ها عبارتند از:
-
برنامه ریزی برای تغییر رفتار مشتری
ورود گوشی هوشمند به زندگی مشتریان و دسترسی نامحدود به اینترنت موجب شده است که طی 5 سال گذشته، افراد بسیاری به خرید آنلاین روی آورند. آن ها نه تنها کنترل بیشتری نسبت به قبل دارند، بلکه از برند های مورد علاقهٔ خود انتظارات بیشتری هم دارند. مشتری های امروزی می توانند به راحتی محصول تولیدی شما را با صد ها تولید کننده در نقاط مختلف دنیا مقایسه کنند و خواستار تجربهٔ بهتری باشند.
اگر می خواهید مشتریان خود را به سمت برند خود برگردانید، باید به کمک بازاریابی b2c تجربیات و انعطاف پذیری ای را که آن ها انتظار دارند ارائه کنید. شما باید مصرف کنندگان را همیشه درگیر خود نگه دارید و هیچ گاه با آن ها قطع رابطه نکنید؛ زیرا در این صورت مشتریان وقت خود را در فروشگاه آنلاین دیگری می گذرانند و اگر از محتوای شخصی شدهٔ رقبا راضی باشند خرید خود را نهایی می کنند.
با توجه به تحقیقات انجام شده امروزه از هر 10 مشتری 9 نفر حاضر هستند برای تجربهٔ خرید بهتر هزینهٔ بیشتری پرداخت کنند و بیش از 60 درصد مشتریان اگر تجربهٔ خرید خوبی نداشته باشند شانس خود را با یک نام تجاری جدید امتحان می کنند.
همچنین 90 درصد مصرف کنندگان انتظار دارند، فروشنده با روش های مختلف و به صورت مداوم با آن ها تعامل داشته باشد. اگرچه این انتظارات می تواند کار را برای فروشنده کمی دشوار کند ولی در نهایت نتایج فوق العاده ای در پی دارد.
-
ماندن در صدر روند های تغییر و تحول بازار
همان طور که در پاراگراف قبل گفته شد بازاریابی b2c با انگیزه و احساسات مشتری در ارتباط است و به سرعت در حال حرکت است. بنابراین ماندن در صدر تغییرات بازار هرچند بسیار چالش برانگیز است؛ اما می تواند تضمینی برای ادامهٔ مسیر و موفقیت شما باشد. اگر می خواهید در یک بازار شلوغ و مملو از رقیب که برای جلب توجه مشتریان شما بسیار تلاش می کنند، همچنان پیشرو باشید، باید با تغییر و تحولات ایجاد شده همسو شوید.
وقتی مشتریان شما روزانه با صد ها تبلیغ مواجه می شوند، کمپین های بازاریابی ثابت برای ایجاد یک تجربهٔ خوب برای مشتری های همیشگی و حفظ آن ها کافی نیستند. خوشبختانه امروزه تاکتیک های بسیاری برای کنترل این شرایط هستند که مهم ترین آن ها عبارتند از:
- تحت نظر قرار دادن رقبا در رسانه های اجتماعی
- کمک گرفتن از گوگل برای ارتقای رتبه و جذب مشتریان جدید
برند هایی که می توانند با این تغییرات همگام باشند و استراتژی های بازاریابی خود را برای سرمایه گذاری بر روی روند های جدید تطبیق دهند، می توانند همچنان انتظارات مشتریان خود را برآورده کنند و از سایر رقبا جلو تر باشند.
5 استراتژی اساسی بازاریابی b2c
برای دستیابی به موفقیت، تمرکز یک بازاریاب b2c بر روی دسترسی به مشتریان در مناسب ترین زمان ممکن اهمیت بسیاری دارد. برای این کار می توانید در زمان های مناسب پیام های متناسبی برای مشتریان خود ارسال کنید. این کار تضمینی برای حفظ ارتباط شما با آن ها است.
پنج روشی که باعث می شود تلاش های بازاریابی b2c شما با تمرکز بر شخصی سازی و ایجاد تعاملات نتیجه ای عالی در پی داشته باشد، عبارتند از:
- تمرکز بر روی افزایش تجربهٔ خوب برای مشتری
- ایجاد محتوای سئو شده متناسب با سلیقه و نیاز مشتری
- افزایش تعامل با مشتری به روش های مختلف مثل بازاریابی ایمیلی
- برنامه ریزی برای حفظ مشتری و افزایش وفاداری او
- کمک گرفتن از رسانه های اجتماعی و پلتفرم های مختلف برای افزایش بازدید سایت و جذب مشتری های جدید
این نکته را همیشه مد نظر قرار دهید که سئو باید بخشی اساسی از استراتژی بازاریابی b2c هر برندی باشد. در صورت اجرای درست و کامل، این کار می تواند ترافیک باکیفیت و مقرون به صرفه ای برای برند شما در پی داشته باشد.
جمع بندی
همان طور که در طول مقاله گفته شد، امروزه بازاریابی b2c پیشرفت قابل توجهی داشته است. به همین دلیل نادیده گرفتن آن می تواند برند شما را با مشکلاتی جدی مواجه کند. شما می توانید با برنامه ریزی برای تغییرات مشتری و ماندن در صدر روند تحولات به وجود آمده، بقای کسب و کار خود را تضمین کنید.
پیشنهاد می کنیم در صورت نداشتن اطلاعات کافی، برای اجرای درست بازاریابی b2c از یک متخصص در این زمینه کمک بگیرید.