تاکنون برای توسعه تجارت اینترنتی خود توسط یک پلتفرم فروشگاه اینترنتی، جستجو انجام داده اید؟ راه های زیادی برای راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی وجود دارد و انتخاب بهترین راه شاید سخت ترین کار باشد. دانستن بهترین گزینه برای شما، به عواملی مثل سهولت استفاده، هزینه و اینکه آیا این پلتفرم، مناسب نیازهای بازار هدف شما است یا خیر و بسیار عوامل دیگر بستگی دارد.
در این میان ووکامرس و اپن کارت هر دو پلتفرم های محبوب فروشگاهی هستند، بنابراین درک تفاوت های بین این دو کمک زیادی به انتخاب شما می کند و هر دو از بهترین سیستم های مدیریت محتوا برای ساخت یک وب سایت بشمار می آیند، اما Opencart به طور خاص برای فروشگاه اینترنتی طراحی شده است و راه اندازی فروشگاه شما را آسان تر می کند. اگر به دنبال راه حل وردپرس هستید، می توانید به راحتی هر وب سایت وردپرسی را با اضافه کردن یک افزونه (Plugin) مانند Woocommerce به فروشگاه اینترنتی تبدیل نمایید. بیایید با هم مزایا و معایب وردپرس و اپن کارت را تجزیه و تحلیل کنیم.
سرفصل مطالب
بررسی اپن کارت
اپن کارت در سال 2008 به عنوان یک پلتفرم متن باز ارائه شد. این سیستم طراحی شد تا مدیریت فروشگاه را برای همگان آسان سازد. اپن کارت متن باز و رایگان است و قالب ها و افزونه های خاص خود را دارد. اگر شما نیاز به راه اندازی یک فروشگاه آنلاین را داشته باشید، اپن کارت برای شما بسیار مناسب است و خواسته های شما را برآورده می کند، زیرا با بسیاری از ویژگی های مورد نیاز یک فروشگاه آنلاین مجهز شده است. برای نصب لازم نیست مانند فروشگاه ساز وردپرس یک سایت اولیه داشته باشید، اپن کارت از ابتدا به عنوان یک پلتفرم فروشگاهی نصب می شود و نیازهایتان را برطرف می کند.
مهم ترین مزیت اپن کارت این است که از ابتدا برای فروشگاه اینترنتی طراحی شده است. یعنی از همان اول با هدف ایجاد یک فروشگاه اینترنتی برنامه نویسی شده و تمام ماژول ها نیز بر همین اساس پیش بینی و کدنویسی شده اند. ظاهر کاربرپسند و پنل مدیریت آسان در کنار دیگر مزایا، آن را به یکی از محبوب ترین پلتفرم های تجارت الکترونیک در دنیا تبدیل کرده است.
با یک پنل مدیریتی در اپن کارت می توان چندین فروشگاه را مدیریت کرد. اپن کارت به علت “متن باز” بودن امکان سفارشی سازی را برای توسعه دهندگان بسیار آسان نموده است. بنابراین سفارش دهندگان فروشگاه ساز اپن کارت تغییرات مورد نظر خود را در قالب های متنوع اپن کارت می توانند سفارش دهند.
** فروشگاه اینترنتی خود را با فروشگاه ساز اپن کارت همین امروز راه اندازی نمایید**
بررسی فروشگاه ساز وردپرس یا همان ووکامرس
وردپرس (WordPress) از ابتدا یک پلتفرم خبری طراحی شد و البته برای این منظور بسیار خوب بود. کارکرد و یادگیری آسان باعث شد، وبلاگ نویسان و سایت های خبری به شدت از آن استقبال کنند و همین باعث محبوبیت وردپرس بین افرادی که وبسایت می خواستند ولی تخصص برنامه نویسی نداشتند بالا رفت.
سالها بعد در 2011 ووکامرس توسط WooThemes راه اندازی شد، یک پلاگینِ وردپرس که طراحی شد تا یک وبسایت وردپرس موجود را به یک فروشگاه آنلاین فعال تبدیل کند.
نصب آن فقط چند دقیقه طول می کشد و یادگیری آن سخت نیست چون رابط کاربری تصویری در انتظار شماست. بسیاری از قالب ها به طور خاص برای ووکامرس طراحی شده اند اما می توان آن را تقریبا در هر قالب وردپرس اجرا کرد.
کاربران به دلیل آشنایی قبلی با وردپرس در مرحله اول ترجیح می دهند فروشگاه خود را با وردپرس اجرا کنند اما وقتی کاستی های این پلتفرم به عنوان فروشگاه ساز را می بینند تغییر عقیده می دهند. حتی افرادی بوده اند که همزمان فروشگاه خود را روی هر دو پلتفرم راه اندازی کرده و پس از مدتی وردپرس را کنار گذاشته اند.
در ادامه به بررسی ویژگی های مختلف آنها می پردازیم و در نهایت تصمیم را به عهده خودتان می گذاریم.
سهولت نصب
Woocommerce درواقع پلاگین وردپرس است. کاربرانی که در حال حاضر یک سایت طراحی شده توسط وردپرس دارند فقط کافیست یک پلاگین نصب کنند. یک فرایند سریع و آسان. اگر کاربری از اول شروع کند، باید قبل از هرچیز یک سایت وردپرسی را راه اندازی کند. وردپرس بسیار عمومی است، بنابراین کار با آن آسانتر به نظر می رسد.
اما اپن کارت یک سایت فروشگاهی می باشد و خوشبختانه مراحل نصب اپن کارت بسیار ساده است و می توانید تنها با پشت سر گذاشتن چند مرحله کوتاه و ساده به راحتی آن را نصب نمایید.
مقایسه دیتابیس اپن کارت و وردپرس
دیتابیس از مهم ترین اجزای یک سایت است. تمامی اطلاعات سایت از جمله متن، تصویر، تنظیمات قالب و پلاگین ها یا افزونه ها، همه و همه در اینجا ذخیره می شود و بارگذاری و عملکرد صحیح و بهینه سایت دقیقا به آن بستگی دارد. دیتابیس از تیبل ها برای تفکیک داده ها استفاده می کند. در وردپرس برخی تیبل ها مشترک هستند که این موضوع عملکرد بهینه سایت را مختل می کند. این موضوع در سایت های فروشگاهی با حجم محصول یا سفارش بالا نمود پیدا می کند، چون مشترک بودن تیبل ها باعث سنگین شدن دیتابیس و در نتیجه کندی سایت می شود. در صورتیکه در اپن کارت همه تیبل ها مجزا هستند و این مشکل وجود ندارد. در ادامه برخی از تیبل های رایجی که در وردپرس و ووکامرس مشترک هستند توضیح داده می شود:
wp_option
این تیبل همه تنظیمات سایت وردپرس شامل ووکامرس را ذخیره می کند.
wp_post و wp_postmeta
این تیبل ها اطلاعات کالا را برای ووکامرس ذخیره می کند.
wp_usermeta و wp_users
این تیبل ها اطلاعات مشتریان و کاربران را ذخیره می کند.
همچنین در وردپرس به دلیل ساختار تیبل سبد خرید، در سایت های فروشگاهی که حجم بالای سفارش دارند این تیبل کُند عمل می کند. به دلیل سنگینی دیتابیس، تاخیر زیادی در روند ثبت سفارش ایجاد می شود و فرآیند ثبت سفارش در زمان طولانی انجام می پذیرد. که در اپن کارت ساختار به این صورت نیست و در هر حجم سفارشی کندی صورت نمی گیرد.
این موارد در فروشگاه های دارای محصول، مشتری و سفارش زیاد هزینه زیادی برای مشتری جهت تهیه منابع سرور ایجاد می کند و بر عملکرد تاثیر می گذارد.
تیبل های مستقل در اپن کارت باعث می شود به غیر از سرعت و عملکرد عالی سایت فروشگاهی، بتوان توسعه و بهینه سازی روی هر تیبل انجام داد و اختلالی در سیستم ایجاد نشود.
در برخی موارد وردپرس کاران در ساختار هسته تیبل های دیتابیس تغییراتی می دهند تا تیبل های مجزا ایجاد کنند که این باعث می شود پلاگین ها غیرسازگار بشوند و از کار بیافتند. سیستم پلاگین های ووکامرس طوری طراحی شده اند که با ساختار دیتابیس پیش فرض کار کنند و با تغییر آن ممکن است پلاگین ها نتوانند داده های مورد نیاز خود را پیدا کنند یا به صورتی که انتظار می رود کار نکنند. در کل تغییرات در دیتابیس فرآیند پیچیده ای است و باید توسعه دهنده به معماری پایگاه داده وردپرس تسلط داشته باشد.
در نهایت سیستم فروشگاه ساز اپن کارت یک ساختار دیتابیس منظم و بهینه شده ارائه می دهد. ساختار پایگاه داده اپن کارت در این سال ها برای بهینه سازی عملکرد و سرعت، توسعه داده شده است. برخلاف ووکامرس در اپن کارت کالاها، مشتریان و سفارشات در جدولهای مجزا ذخیره و مدیریت می شوند. این ویژگی بر سرعت و عملکرد بهتر سایت اثر می گذارد.
راحتی در استفاده
اپن کارت به عنوان یک پلتفرم تجارت الکترونیک کاملا بصری است و دارای یک رابط مدیریتی است که سطح بالایی از کنترل را ارائه می دهد. یکی از مزایای بزرگ اپن کارت این است که توانایی مدیریت فروشگاه های چندگانه را از یک رابط مدیریتی ارائه می دهد، بنابراین اگر شما چند فروشگاه اینترنتی دارید، می توانید با اپن کارت به راحتی همه آنها را از یک پنل، مدیریت کنید و البته برای هر فروشگاه تنظیمات مختص به خود را داشته باشید.
داشبورد اپن کارت بسیار ساده و مرتب و سریع است که این باعث می شود تا نسبت به بسیاری پلتفرم های تجارت الکترونیک برتری داشته باشد و این بدان معنی است که کار با آن به صورت روزانه آسان خواهد بود.
ووکامرس سیستم مدیریت محتوای وردپرس را گسترش داده، بنابراین کاربران پیش از این با این پلتفرم آشنا هستند و هیچ مشکلی با رسیدگی به فروشگاه اینترنتی ندارند. آمار و اطلاعات مربوط به یک فروشگاه به درستی در داشبورد وردپرس نمایش داده می شود، و برای کاربران دنبال کردن عملکرد را بسیار آسان می کند. ویژگی های خودکار، تنظیم گزینه هایی مانند کوپن ها، تخفیف ها و تنظیمات موقعیت جغرافیایی را راحت می کند، در حالیکه برای ویژگی های پیشرفته سفارشی سازی، کاربرانی که تمایل دارند، باید از تنظیمات پیچیده تر استفاده می کنند.
سئوی قوی و بهینه
یکی از مزایای بزرگ اپن کارت سئو پذیری بالای این پلتفرم است. کاربران می توانند عنوان های متا، توضیحات، کلمات کلیدی و سایر قسمت هایی را که برای سئو ایده آل هستند، تنظیم کنند. اما برای رسیدن به بالاترین سطح سئو برای کاربرانی که دانش تکنولوژی کمتری دارند، ممکن است انجام این کار کمی مشکل باشد، اما نتیجه ای شگفت انگیز خواهید گرفت. مشتریانی که همزمان فروشگاه خود را روی دو پلتفرم اجرا کردند تفاوت سئو پذیری اپن کارت را در بالا آمدن رتبه سایت در نتایج گوگل مشاهده کردند.
سئو در ووکامرس به مهارت های کاربر محدود می شود و افزونه هایی که آنها برای نصب انتخاب می کنند. امکاناتی مانند URL های سفارشی و توضیحات، robots.txt، Google Analytics و سایر ابزارهای سئو به راحتی با نصب افزونه ها و پلاگین ها به ووکامرس اضافه می شود.
به طور کلی سئو هر دو پلتفرم قوی است ولی اگر قصد توسعه اختصاصی امکانات سئو را داشته باشید، توسعه پذیری بیشتری را در اپن کارت تجربه خواهید کرد.
هزینه نگهداری و امنیت
اپن کارت یک سیستم مدیریت محتوای متن باز است. با این حال، قالب های تجاری، افزونه های تجاری و هزینه های میزبانی (هاستینگ) به قیمت کلی اضافه می شود.
پلاگین ووکامرس برای وردپرس رایگان است، با این حال هزینه پلاگین ها و افزونه های تجاری باید سالانه پرداخت شوند. قالب ها و طراحی های تجاری اختیاری هستند، اما برخی از کاربران آنها را به گزینه های رایگان ترجیح می دهند. هزینه میزبانی (هاستینگ) نیز باید در نظر گرفته شود.
طی بیش از ده سال تجربه در خصوص هاستینگ اپن کارت و ووکامرس در ایران (برند آسان وب هاست متعلق به شرکت مهندسی داده پردازان سپنتامهر)، هاستینگ اپن کارت علاوه بر کم کردن هزینه های مصرف منابع خیلی سریع تر و بهتر از وردپرس صورت میگیرد و بار حمله و مشکلات امنیتی کمتری را برای سرور دارد. از لحاظ امنیت نیز اپن کارت بسیار کمتر از وردپرس در معرض خطر هک شدن قرار گرفته است. برای اثبات این موضوع می توانید (Zero-day Vulnerability) وردپرس را نسبت به اپن کارت مقایسه کنید. همچنین از زمان انتشار وردپرس و ووکامرس تاکنون Zero-day Vulnerability برای وردپرس که باعث از دست رفتن کل اطلاعات سایت هزاران سایت وردپرسی در دنیا بوده بسیار زیاد بوده است. (این زیاد بودن نه صرفا به خاطر تعداد کاربران بیشتر وردپرس بلکه به خاطر بسیاری از پلاگین های ناامنی بوده که برای وردپرس منتشر و توسط کاربران آن مورد استفاده قرار گرفته است!)
سفارشی سازی
قالبی که با اپن کارت همراه است قالبی ساده و قوی است، و همچنین قالب های تجاری اپن کارت نظیر ژورنال به راحتی ظاهر فروشگاه را به هر شکل ممکن تغییر دهد. همچنین توسعه پذیری قالب در اپن کارت بسیار استاندارد و با کیفیت است (معماری منظم و MVCL) و از لحاظ سرعت طراحی های قالب اختصاصی می تواند تا چنین برابر نسبت به قالب های آماده تجاری سریع تر عمل کند. (از معماری Symfony template بهره می برد.)
مانند وردپرس، ووکامرس نیز قابل تنظیم با پلاگین ها و افزونه های مختلف می باشد. حتی بیشتر کاربران مبتدی، ووکامرس را برای سفارشی کردن نیازهای خود راحت می بینند. زیرا با نصب افزونه سفارشی سازی انجام می شود. اما درنظر داشته باشید که نصب افزونه های رایگان امکان هک شدن سایت شما را در هر مرحله بالاتر می برد. از طرفی معماری منظم و توسعه پذیری که شما در اپن کارت شاهد آن هستید را هرگز در وردپرس تجربه نخواهید کرد.
میزبانی (هاستینگ)
هم ووکامرس و هم اپن کارت نیاز به میزبانی (هاستینگ) دارند. در حالی که نیاز به میزبانی به هزینه کلی پلتفرم ها افزوده می شود، همچنین ممکن است کنترل بیشتری بر برخی از جنبه های فروشگاه داشته باشید.
طی تجربه سالیان زیاد میزبانی سایت وردپرسی به 2 برابر منابع سروری نسبت به سایت طراحی شده با اپن کارت با همان شرایط مشابه (از نظر بازدید صفحات و تعداد محصول و سرچ در سایت) نیاز خواهد داشت. همچنین سرورهای داخل ایران برای وردپرس خیلی مناسب نیستند چون بیشتر افزونه ها نیاز به وریفای شدن لایسنس دارند و لایسنس سرورها در خارج از ایران هستند و استفاده یک سایت وردپرسی در ایران با مشکلات زیادی رو به رو خواهد بود . این در حالی است که اپن کارت مستقل بوده و به هیچ لایسنسی وابسته نیست و مشکل خاصی با هاست داخل ایران نیز ندارد و خیلی روان و راحت قابل استفاده است.
پشتیبانی مشتری
انجمن های اپن کارت بسیار فعال هستند و در اغلب موارد شما از یک توسعه دهنده ماهر به سرعت پاسخ خواهید گرفت. البته بررسی سوالات
قبلی هم به شما کمک می کند. یک مورد که در اینجا اپن کارت را متمایز میکند این مورد است که شما برای نصب بهتر است از ابتدا بایک توسعه دهنده همکاری کنید که این امر باعث میشود شما پشتیبانی شرکتی را نیز داشته باشید.
اگر شما نیاز به کمک در وردپرس دارید، اول باید در انجمن های رسمی وردپرس جستجو کنید. اما بهتر است اول در سوالات قبلی جستجو کنید، زیرا احتمال دارد که سوال شما پاسخ داده شده باشد. در هر صورت برخی از مشکلات وردپرس که بابت پلاگین های نال شده زیاد در ایران مورد استفاده قرار می گیرد، باعث بروز مشکلات زیاد برای فروشگاه وردپرسی می شود و در برخی موارد پشتیبانی و رفع مشکل را دچار چالش های فراوان می کند.
بازار هدف
اپن کارت برای کسب و کارهای کوچک و متوسط و بزرگ بسیار مناسب است. توانایی آن در هدایت مشتریان خاص، پشتیبانی آسان و بصری، چند زبانه بودن، واحد های پولی مختلف و توسعه های بومی و بین المللی متناسب با بازار فروش است.
به طور کلی، اپن کارت برای استفاده آسان است. با این وجود راه اندازی آن ممکن است توسط افرادی که با مهارت های فنی آشنایی دارند راحت تر به نظر برسد.
پلتفرم تجارت الکترونیک وردپرس نیز برای کسب و کارهای کوچک و متوسط ایده آل است و می تواند مشتری را با دانش فنی کم نیز راضی نگه دارد زیرا به راحتی با پلاگین ها و افزونه ها کنار می آید و طراح سایت ها عموما برنامه نویس نیستند و با پلاگین های متعدد رضایت مشتری را در جهت امکانات درخواستی فروشگاه جلب می کنند.
در جدول زیر این دو پلتفرم را به صورت مقایسه ای در یک نگاه قرار داده ایم (امتیازها از نمره 5 می باشد)
مزایا / سیستم مدیریت محتوا | اپن کارت | ووردپرس |
سهولت نصب | 5 | 5 |
دیتابیس منسجم و ساختاریافته | 5 | 2 |
مدیریت آسان محصولات | 5 | 3 |
سئوی قوی و بهینه | 5 | 5 |
هزینه نگهداری | 5 | 4 |
امکان سفارشی سازی | 5 | 3 |
پشتیبانی مشتری | 5 | 4 |
بازار هدف | 5 | 5 |
درنهایت
شروع مبتنی با ووکامرس با نصب چند افزونه آسان برای نصب و استفاده است، به خصوص اگر از قبل از وردپرس استفاده می کنید.
اما اگر به دنبال امنیت بالا و توسعه پذیری بیشتر و یک فروشگاه تخصصی و سریع تر هستید ما اپن کارت را به شما پیشنهاد می کنیم. پلاگین های وردپرس از امنیت نسبتا پایینی برخوردار است و امکان هک شدن دارد و خصوصا در ایران اکثر افزونه های تجاری به صورت نال و غیرقانونی بر روی وردپرس فعال می شود و اکثر پلاگین های تجاری اصلی نیز با شبکه ایران مشکل دارند و هزینه سالیانه را در بر دارد. به همین دلیل است که به صورت دوره ای وردپرس آپدیت امنیتی ارائه می دهد. این در حالی است که تا کنون مورد خاصی از بابت از هک اپن کارت گزارش نشده است.
برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی خود با استفاده از اپن کارت می توانید با ما در تماس باشید.
همچنین شما می توانید از خدمات سئو اپن کارت شرکت داده پردازان سپنتامهر برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی خود استفاده نمایید.